ASERBAJDSJAN
LÆS KAPITEL 2
FORFATTEREN
DERFOR OLIE
PERSONER
KØB BOGEN
HISTORIEN
KELD BROKSØ

Personerne i Pengemuren

Alle personer er fiktive. Ligheder med virkelighedens mennesker er tilfældige. Sådan plejer bortforklaringen jo at være om romanfigurer. Men der er hugget fra virkeligheden stumper. De er sat sammen på ny til fiktive personer med nye egenskaber, handlingsmønstre, tankegang, temperamenter og udseende. I det brogede persongalleri er der her, hvor det er relevant og forsvarligt, gjort rede for nogle kilder til persontegningen.

1. Harry Lowell
Harry er ”Pengemurens” omdrejningspunkt og til en vis grad hovedperson. Han er 62 år, dansker, tidligere officer, olieekspert, forretningsmand og tidligere topforhandler i den internationale oliebranche - især den norske. Han er ingeniør med en senere handelsuddannelse. Han har en udstationering bag sig i oliestaten Aserbajdsjan, hvor han var med i landets nye olieboom lige efter Sovjets opløsning.
Harry er ikke nem. Han er kantet, følelsesmæssigt introvert og lidt af en antihelt, som andre kan manipulere med. Men han har en åbning overfor kollegaen Turid Stene, som presser ham til at fortælle mere om sig selv og forretningerne.
Harrys tidlige pensionering ved han ikke, hvad han skal stille op med, og han har et uafsluttet kapitel i kontakten til sine voksne børn, Jennifer og Carsten.
Typer som Harry har jeg kendt flere af uden han er dirigeret af en bestemt: Det er ikke nemt at stoppe på arbejdsmarkedet uden et formuleret, nyt projekt. Jeg har set mænd i den alder kaste sig ud i nye eventyr - lige så oplevelsessyge som mænd i 20´erne.
Harry har elementer af en alenefar, som jeg mødte under en avisreportage på et behandlingshjem for narkomaner. Han havde to døtre, som han i perioder var nødt til at afskære al kontakt fra. Lukkede han dem ind i huset, så stjal de for at skaffe penge til stoffer. Hver gang samlede faderen sig sammen og prøvede på ny – selv om han vidste, at det gik galt. I kamp glipper virkelighedsfornemmelsen. Når omgivelserne vil manipulere og udnytte, ja, så kan de – ganske som i Pengemuren.

2. Turid Stene
Turid Stene er flyveleder i Nordsøen på den norske olieboreplatform med daglig helikoptertrafik. Turids tiltrækning er uimodståelig for Harry, men hun er en mystisk dame midt i 30erne, uden mand og anden familie, som hun vil delagtiggøre andre i. Hun viser sig bl.a. at have en heltemodig fortid i Bosnien, ligesom andre missioner i hendes bagage forbliver dunkle. Turid har en stor sorg, som styrer hendes handlinger til slut. Turid har personlige elementer inspireret fra kvindelige officerer, jeg har mødt.

3. Jennifer Larsen
Jennifer har en misbrugshistorie og er på flere måder en stakkel. Som datter af Harry har hun ikke levet op til de forventninger, som en far med en succesfuld, international karriere vil have. Hun fik alle muligheder, men også svigt.
Jeg har som journalist talt med mange narkomaner. I øjeblikke, hvor de er clean, kan nogle beherske flere fremmedsprog. Nogle har høje uddannelser og endda karrierer bag sig. En var ligefrem personalechef i en bankkoncern. Narkomani skyldes dermed ikke kun det dominerende, sociale fænomen. Den undtagelsesvise overklasse-baggrund bærer Jennifer præg af. Jennifer kender vejen ud. Hun har ressourcer.
Scenen med en nøgen Jennifer i en bar er delvist oplevet som deltager i en polterabend - om end jeg tillader mig at digte voldsomt videre på en grænseoverskridende oplevelse.

4. Carsten Larsen
Carsten er Jennifers storebror og Harrys søn. Han har reageret modsat Jennifer på et hjem i opbrud, og er i en tvivlsom forretningsverden, hvor Harry kun fulgte ham sporadisk på afstand. Igennem artikler er jeg stødt på mennesker, der bruger jævnlige flytninger som skjul for mere eller mindre fordækte forretninger. Carsten kunne være en af dem.
Carsten har bitterhed mod Harry, men beskyttertrang mod Jennifer. Forretningerne begynder at være en ny, fælles agenda for far og søn.

5. Maria Jopek
Maria er Carstens polske samlever i Warszawa. Hun er it-uddannet og har en stenrig mentor, som hun er ansat hos ved implementeringen af store, offentlige it-projekter. Maria er katolik, gravid og optaget af at få en familie til at fungere. Hun er ambitiøs og tager chancer, som ikke alle er faldet heldigt ud.
Jeg har på rejser mødt østeuropæiske, ambitiøse kvinder bl.a. i Baltikum, hvor de har svært ved at slå igennem til ledende stillinger – selv om de er mere ædruelige og veluddannede end mændene. I bl.a. Rusland er veluddannede kvinder ikke nødvendigvis interesserede i russiske mænd, som nogle gange er mere optagede af vodka end ansvar professionelt som privat. Maria Jopek kunne være en af de kvinder.

6. Akif Agayev
Akif er en af Aserbajdsjans lykkeriddere godt understøttet af klanforhold og nepotisme. Han læser spillet i en autoritær republik, hvor forbindelser, tjenester, trusler og kynisme er en forudsætning for succes. Især kombineret med et internationalt blik for muligheder. Han er åben, og får nemt kontakter og gigantiske forretningskontrakter fordi han samtidig har penge med hjemmefra. Akif kan som mange magtmennesker være charmerende, overtalende overfor dem, som han vil presse ind i sit imperium. Han er stadig afhængig af de øverste magter – herunder præsidenten. Han er under pres, mens han skal hive store aftaler om bl.a. pipelines hjem til Aserbajdsjan. Typer som ham har jeg mødt i Aserbajdsjan og andre SNG-stater.

7. Arne Heinemann
Er norsk efterforskningsleder. Jeg har som journalist set desperationen, rastløsheden, angsten for egen formåen hos efterforskere, som er under stort pres for at opnå resultater i en offentlig omtalt sag. Det er medvirkende til et enormt arbejdspres, som kun kan gå ud over privatlivet og nogle gange dømmekraften. Det sker også for Arne Heinemann. Ikke fordi han mangler dygtighed, men fordi forfængeligheden også spiller ham et puds. Det skaber også en vis reservation hos Harry, men Harry bliver til sidst hele Arnes omdrejningspunkt for opklaringen af to kriminalsager.

8. Alexander Lange
Er dansk statsadvokat i hvidvasksekretariatet i København hos Bagmandspolitiet. Sådan en eksisterer i virkeligheden. Jeg har besøgt ham, hvor jeg fik forklaret to hvidvasksager, som rent faktisk blev – næsten – opklarede. Det sker sjældent set i forhold til antallet af anmeldelser af hvidvask. Elementer fra de opklarede sager er brugt i ”Pengemuren”, men den virkelige statsadvokats personlighed er ikke et element i bogen.

9. Stig Halvorsen
Er højre hånd for topchefen Holger Arvidsen i oliekoncernen. Han har styr på økonomi, investeringer og logistik på en del platforme i den norske del af Nordsøen. Stig Halvorsen har en fortid som kommunist – og elsker vodka. Hustruen Gry og Stigs forhold halter.

10. Gry Halvorsen
Gry er en af de kvinder, som sidder bitre med deres børn. Deres karrierer er bremsede fordi deres mænd stort set altid er på arbejde eller forretningsrejser. Hun er gift med Stig Halvorsen, og har et løst venindeforhold til Turids Stene. Ægteskabet knager. Hun er optaget af at få økonomien på plads, og har et udækket behov for sex. Stabil er hun ikke.

11. Ester Andersen
Er Harrys kæreste on-and-off. Ester er sygeplejeudannet, men har ledererfaring fra nødhjælpsarbejde i Afrika og Afghanistan. Hun får jobtilbud – og tager det – som koordinator af humanitær hjælp til en million fordrevne aserbajdsjanere. Det gør hun i Aserbajdsjans tjeneste, men med fokus på samarbejde (dvs. tømning) af FN´s budgetter. Ester er mest i Harrys bevidsthed som dårlig samvittighed, men hun får en vigtig rolle.

12. Holger Arvidsen
Er fremadstormende, ung topchef, som til Harrys irritation har overtaget mange af hans opgaver. Holger Arvidsen er central for kapitaloverførsler fra Norge til Aserbajdsjans olieindustri. I virkelighedens verden har Norge investeret over 20 milliarder kroner i Aserbajdsjan. Holger er i bogen dermed en af topcheferne bag store investeringer. Det gør ham udsat.

13. Patrick Jouglain
Er bygget over en person, som jeg i Monaco så gå ombord på en lystyacht med ekstrem luksus. Jeg talte aldrig med ham, da han gik ind over broen og blev modtaget af en hær af tjenere. Det var tankevækkende – og ja – lige til en roman at fantasere over, hvad der skulle til at opbygge sådan en formue. Jeg iagttog ham og fik et billede af den totale ro, hvormed han styrede sit imperium. Han måtte blive central i Pengemuren.

14. Ehsan Khan Nakhchivanski
Er et af disse herlige mennesker, der lever i ussel fattigdom, men bevarer integritet og kampånd mod de systemer, som er årsag til ulykkerne. Jeg har mødt demokratiforkæmpere i Aserbajdsjan, Tadsjikistan og selv i Afghanistan. Nogle er rede til at dø for ideer som demokrati, retfærdighed, anstændighed og modstand mod korruption. Ehsan er i bogen en kæmpestor mand med solidt alkoholindtag. Han er nem at synes om.

15. Abid Sharifov
Arbejder kortvarigt som vagt- og servicemand på en skummel kælderbeværtning i København. Han er med i den aserbajdsjanske klub, som politiet har under observation for narkohandel. Han er tatoveret med kyrilliske bogstaver, er veltrænet og har en blakket fortid. Han har ressourcer og et overblik, som Pengemuren gør rede for.

16. Oberst Jafar Khan
Jafar Khan er chef for Nationalgarden i Aserbajdsjan. Han har særlig fokus på præsidentens klanområde i den isolerede, aserbajdsjanske enklave, Nakhchivan. Jafar Khan er underlagt Akif Agayev, men ser spillet klarere. Han er en af de officerer, som gør sin pligt, men aldrig stiller spørgsmål til målenes legitimitet. Den type har jeg mødt.

17. Kim Pedersen
Er dansker og udsendt af EU til Aserbajdsjan, og bortset fra lønnen hader han hvert minut. Han er desillusioneret og tror ikke på effekten af EU-støtten. I det bundkorrupte Aserbajdsjan skal han hjælpe med at opbygge uddannelsen for aserbajdsjanske politifolk. Han har en fortid i det danske politi, hvor den norske efterforskningsleder Arne Heinemann har mødt ham. Arne prøver at genoptage kontakten. Sådan en bitter, dansk konsulent har jeg mødt for mange år siden i Kirgisistan, hvor han indgik i en artikel i Jyllands-Posten. Modsat Kim havde han dog mod på at udtale sig til pressen om støttens meningsløshed.

18. Tofiq Mushudla
Er politimand og chauffør i en patruljebil for Kim og Arne. Køreturen, som jeg beskriver i Pengemuren, har jeg oplevet med virkelighedens Tofiq Mushudla, som førte mig gennem to ludfattige forstæder til Baku, hvor narkokarteller styrer bydelene. Han er en af dem, som korrupte lande kan bygge på fordi han ser skævhederne, når demokratiet kvæles.

19. Vagif Maramoff
44-årige Vagif er en anden af de få virkelige, men også perifere personer i Pengemuren. Jeg mødte ham på boreplatformen Isteqlal i Det Kaspiske Hav ud for Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan. Han er oliearbejder, og tidligere lærer. Han tjener lagt mere ved at være i den norske tjeneste. Jeg tog ham med som et billede på olieindustriens styrke.

20. Ilham Aliyev
Ilham er også i virkelighedens verden (2011) præsident i Aserbajdsjan. Posten er gået i arv fra far til søn. Hans far, Heyder Aliyev, var partiboss i Sovjettiden i Aserbajdsjan, og skabte siden et nyt skindemokrati – og et af de første familiedynastier i tidligere Sovjet-republikker. Ilham Aliyev har enkelte replikker i Pengemuren. De er frit opfundne!

21. Ercan Murat
Er tyrkisk chef for UNDP – FN´s Udviklingsprogram i Aserbajdsjan. Han bliver samarbejdspartner med Ester Andersen, og har et stort apparat til sin rådighed. Han er en vigtig partner for Aserbajdsjan som chef for betragtelig, international, humanitær bistand. Sådan en chef har jeg mødt, men replikkerne er frit opfundne – undtagen forklaringen på begrebet ”Pengemuren”. Forklaringen blev årsagen til, at romanen rumsterede i mit hoved.

22. Ryszard Pawlak
Han er i bogen en af Europas rigeste mænd, og nævnt på Forbes liste over velhavere. Sådan en findes i virkeligheden – også med interesser i it, olie- og gasindustrien. Resten er digt.

23. Irfan Peksoi + Mustafa
Der er en scene fra et tyrkisk bad i Alanya. Det skal man have prøvet for at beskrive det. Bademesteren hed faktisk Irfan Peksoi. Enkelte replikker er taget direkte fra en Tyrkiet-montage for DR´s radioprogram på P1 ”Panorama”. Hans makker hed også Mustafa.

24. Vladimir + Viktor
De er to russiske soldater i Aserbajdsjan. Alle tidligere sovjetrepublikker har russiske mindretal, som har svært ved at glemme Moskvas dominans. Enkelte som de to figurer, Vladimir og Viktor i bogen, er rede til at kæmpe for den dominans.

199 kr. hos din
lokale boghandler.

199 kr. + forsendelse hos:
www.saxo.com
www.g.dk
www.williamdam.dk
www.skriveforlaget.dk